★তেঁতেলীয়ে যকৃত সুৰক্ষিত কৰি ৰাখে। যকৃত বা লিভাৰৰ কোষ ধ্বংস হোৱাটো ৰোধ কৰে আৰু যকৃতৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।
★তেঁতেলী খালে জণ্ডিচ, হেপাটাইটিচ, হেপাটোমেগেলী, লিভাৰ চিৰচিছ আদি ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কমি যায়। ভালদৰে বিপাক হ’লে বিপাক সম্বন্ধীয় ৰোগ বাতৰক্ত বা গাউট, ডায়েবেটিচ, তেজত কলেষ্টেৰল আৰু ইউৰিক এচিড বঢ়া আদি ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কমি যায়।
★তেঁতেলি
★তেঁতেলি খালে তেজৰ বিষাক্ত আৰু বৰ্জিত পদাৰ্থ পেচাবৰ সৈতে বাহিৰ হোৱাৰ ফলত তেজ পৰিষ্কাৰ হয়। সেয়েহে বিভিন্ন চৰ্মৰোগ, এলাৰ্জী আৰু শাৰীৰিক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা পাব পাৰি।
★তেঁতেলি খালে শৰীৰৰ অতিৰিক্ত মেদ কমে। শৰীৰৰ মেদ কমাৰ ফলত ডায়েবেটিচ, ফেটিলিভাৰ, হৃদৰোগ, উচ্চ ৰক্তচাপ আদি ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কম হয়।
★তেঁতেলীৰ গুটি গুড়ি কৰি তিনি চাৰি গ্ৰাম মাখন মিহলাই দিনে দুবাৰকৈ কেইদিনমান খালে পেটৰ অসুখ ভাল হয়।
★তেঁতেলীৰ ৰস মূৰৰ বিষ হ’লে ভৰণ দিলে বিষ কমে।