★মোচোকা খালে: পাণত সৰিয়হ তেল সানি পানখন গৰম কৰি মোচোকা খোৱা ঠাইত বান্ধি থব লাগে।
★কাণৰ বিষ : পাণ গৰম কৰি ৰস উলিয়াই চাৰিটোপ কাণত দিব লাগে।
★ ওকণি : পাণ আৰু মূলাৰ ৰস মিলাই গা ধুৱাৰ আগত মূৰত সানিব লাগে।
★ ঘাঁ : পাণ পিহি সানিব লাগে।
★ছৰ্দি কাঁহ :পাণ লং আজোৱাইন হালধি টুকুৰা মিলাই খাব লাগে।
★আঙুলি বিষালে আৰু ফুলিলে পাণ গৰম কৰি বান্ধি থব লাগে।
★ শুকান কাঁহ: পানৰ ৰস দুচামোচ আৰু মৌ মিলাই খালে শুকান কাঁহ ভাল হয়।
★ ছৰ্দিত নাকেৰে তেজ ওলালে:পাণৰ ৰস দুটোপাল নাকেৰে উজালে ভাল হয়।
★বিষ ফোঁহোৰা:পাণ গৰম কৰি বান্ধিব লাগে।
★মাত বহিলে: পাণৰ শিপা টুকুৰা কৈ দিনে চাৰিবাৰ চোবাই খাব লাগে।
★ হাঁপানি:পাণৰ ৰস চাৰি চামোচ আদাৰ ৰস দুচামোচ আৰু মৌ এচামোচ মিলাই দিনে চাৰিবাৰকৈ খাব লাগে।