তিতা কেৰেলা
তিতা কেৰেলা ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। কিয়নো ই ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰিব পাৰে। ইনচুলিন নিষ্কাশন বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। তিতা কেৰেলা ৰসৰ স’তে পানী মিহলি কৰক আৰু ইয়াক প্ৰতিদিনে ৰাতিপুৱা খালী পেটত খাওক।
ডালচেনি
প্ৰকাৰ দুই ডায়বেটিচ থকা লোকসকলৰ বাবে ডালচেনি অতি উপকাৰী। ই অগ্ন্যাশয়ৰ ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো কঢ়িয়াই আনে আৰু ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰে। ডালচেনিৰ গুৰি চাহ, পানী বা অন্যান্য পানীয়ৰ স’তে মিহলি কৰি খাব পাৰি।
এলো ভেৰা
এলো ভেৰা জেলত ফাইটোষ্টেলাৰ নামৰ শক্তিশালী উপাদান থাকে যি ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। অধ্যয়নে দেখুৱাইছে যে ফাইটোষ্টেলাৰৰ এণ্টিহাইপাৰ গ্লাইচেমিক প্ৰভাৱ আছে যি প্ৰকাৰ দুই ডায়বেটিচ থকা লোকসকলৰ বাবে উপকাৰী। হালধি, তেজপাত আৰু এলো ভেৰা জেল পানীৰ স’তে মিহলি কৰক আৰু দিনত দুবাৰ কৈ খাব।
আমৰ পাত
পানীত তিনি চাৰিটা আমৰ পাত উতলাওক। প্ৰতি পুৱা এই মিশ্ৰণটো খোৱাৰ ফলত ডায়েবেটিচ হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস হয়। আমৰ পাত বোৰ সুকুৱাই গুৰি কৰিব পাৰি। ডায়েবেটিচ ৰোগীয়ে দিনত দুবাৰকৈ আমৰ পাতৰ গুৰি আধা চাহ চামুচ খাব পাৰে।
মেথি
মেথি হৈছে ডায়েবেটিচৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিকাৰ। দুই টেবল চামুচ মেথিগুটি এক গিলাচ পানীত ৰাতিটোৰ ভিতৰত তিয়াই ৰাখক। ৰাতিপুৱা মেথিৰ গুটিৰে পানী খাব। মেথিবীজৰ জৈৱিক উপাদানে ইনচুলিন উদ্দীপিত কৰে। ই ষ্টাৰ্চ গ্লুকোজলৈ পৰিৱৰ্তন হোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো লেহেম কৰে কিয়নো ইয়াত উচ্চ পৰিমাণৰ আঁহ থাকে যি ডায়েবেটিচ থকা লোকসকলক সহায় কৰে।
তিয়ঁহ
তেজত চেনীৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হোৱাৰ বাবে চিকিৎসকসকলে তিয়ঁহ খোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। দৈনিক আহাৰত তিয়ঁহ ৰখাটোৱে ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, তিয়ঁহে হজম বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। ইউএচডিএ অনুসৰি তিয়ঁহত ১০ কেলৰি থাকে। ইয়াক কেৱল চালাডত নহয় চেণ্ডউইচতো খাব পাৰি।
ত্ৰিফলা হৈছে তিনিটা ফলৰ মিশ্ৰণ। আমলা, হৰিতকি বা হৰদ আৰু ভিভিটাকি বা বাহৰা। এই তিনিটা ফল শুকুৱাই আৰু সেইবোৰ একেলগে গুৰি কৰি ত্ৰিফলাৰ মিশ্ৰণ গঠন কৰে। হালৰ বিজ্ঞানে এই প্ৰতিটো ফলৰ স’তে তেওঁলোকৰ গুণাগুণবোৰ পৃথক কৰিছে। দেখা গৈছে যে ত্ৰিভলাই ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ উপৰিও কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে। সেইয়া নহয়। এই মিশ্ৰণে দাঁতৰ সমস্যাও প্ৰতিহত কৰিব পাৰে, ছাল উজ্জ্বল কৰিব পাৰে, চাপ বা উদ্বেগ হ্ৰাস কৰিব পাৰে।
ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণত জাম বীজে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এই ফলৰ বীজটো জাম ফলৰ দৰেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। জাম আৰু ইয়াৰ বীজত জাম্বোলাইন আৰু জাম্বোচাইন থাকে যি ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। জাম বীজৰ প্ৰফাইলটিক ক্ষমতাও থাকে যি হাইপাৰগ্লাইচেমিয়া প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে। ফলস্বৰূপে ৰোগীসকলে তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন আহাৰত জাম বীজ ৰাখিব লাগে।
আয়ুৰ্বেদৰ মতে, জাম হৈছে এষ্ট্ৰিজেণ্ট এণ্টি-ড’ৰেটিক, যি সঘনাই প্ৰস্ৰাৱ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। হাইপোগ্লাইচেমিক গুণাগুণ আছে যি ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে, আৰু ডায়েবেটিচত উপকাৰী এণ্টিঅক্সিডেণ্টেৰে পৰিপূৰ্ণ।
বাদাম
ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলে বাদাম খোৱাটো ভাল। অতি কম পৰিমাণত কাজু বাদাম খাব । এনে ৰোগীৰ বাবে বাদাম অতি উপকাৰী।