এবাৰ ডায়েবেটিচ হ’লে, গোটেই জীৱন ইয়াৰ স’তে যুঁজিব লাগে। ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ বিভিন্ন প্ৰচেষ্টা কৰিব লাগিব যাতে ইয়াৰ ফলত হৃদৰোগ, ষ্ট্ৰোক, বৃক্কৰ ৰোগ, আদিৰ সমস্যা নহয়। যদি শৰীৰত ইনচুলিন পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে প্ৰস্তুত নহয় বা ইনচুলিন সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা নহয় তেনেহ’লে ডায়েবেটিচ হোৱাৰ সম্ভাৱনা থাকে।
যদি ডায়েবেটিচ ৰোগ ধৰা পৰে, আপুনি চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি ঔষধ গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে প্ৰাকৃতিকভাৱে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা খাদ্য খোৱা উচিত।এই সাতটা খাদ্য ডায়েবেটিচ ৰোগীয়ে খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে ।
(১) নিম – বহু বছৰ ধৰি, সকলোৱে শাৰীৰিক সুস্থতাৰ বাবে নীমৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আহিছে। ছাল বিশুদ্ধকৰণ, দাঁত আৰু ছালৰ সমস্যাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিষমুক্তকৰণলৈকে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নিম উপকাৰী। নিমত ফ্লেভোনইড, গ্লাইকোচাইড আৰু ট্ৰাইটাৰপেনইড নামৰ ৰসায়ন থাকে, যি গ্লুকোজৰ বিকাশ প্ৰতিহত কৰে। নিম শুকুৱাই পাউডাৰ হিচাপে, ইয়াক দিনত দুবাৰকৈ চাহ, পানী বা খাদ্যৰ স’তে খাব পাৰে।
(২) কেৰেলা – সামগ্ৰিক সুস্বাস্থ্যৰ বাবে তিতা খোৱাটো উপকাৰী । ই হৈছে এক ডায়েবেটিচ-প্ৰতিৰোধী পাচলি, য’ত চাৰাটিন আৰু মোমৰ্ডিচিন থাকে, যি ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলক ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।
(৩) আদা – আদা সকলোৰে ঘৰত সহজে উপলব্ধ । অসাধাৰণ গুণাগুণেৰে সমৃদ্ধ আদাই ইনচুলিন নিঃসৰণ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰে। চিকিৎসকৰ মতে চাহৰ স’তে আদা মিহলি কৰি খাব পাৰি। ইয়াৰ উপৰিও, আদা আৰু হালধি গুৰি মিহলি কৰিও গাখীৰ খাব পাৰি।
(৪) ক’লা জামু – ডায়েবেটিচত ভুগি থকা ৰোগীসকলৰ বাবে ক’লা জামু হৈছে এক আশ্চৰ্যকৰ ফল। এই জামুত জামোবলিন নামৰ এটা উপাদান থাকে। বেছিভাগ ক্ষেত্ৰতে এই উপাদানটো জামুত পোৱা যায়। ই ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ক’লা জামুয়ে ইনচুলিন সংবেদনশীলতা বৃদ্ধি কৰি ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ইম্পিয়াৰ্ড ফাষ্টিং গ্লুকোজ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত এই ক’লা জামু কাৰ্যকৰী হয়
(৫) মেথি – মেথিয়ে শৰীৰত গ্লুকোজ সহনশীলতা বৃদ্ধি কৰে। ই দ্ৰৱ্য আঁহেৰে সমৃদ্ধ। ধীৰ গতিৰ পাচন প্ৰক্ৰিয়া আৰু কাৰ্বোহাইড্ৰেট শোষণৰ জৰিয়তে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে।
(৬) ডালচেনি হৈছে আন এক উপাদান, যি ইনচুলিন ছেনচিতি বা সংবেদনশীলতা বৃদ্ধি কৰে আৰু ইনচুলিনৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। অৰ্থাৎ, শৰীৰে ইনচুলিন ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। দিনত দুবাৰকৈ ২৫০ মিগ্ৰা ডালচেনি খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
(৭) জিনচেং – ই হৈছে গছৰ শিপা, যিটো উত্তৰ আমেৰিকাত পোৱা যায়। জিনচেঙে ইনচুলিন নিশ্চিহ্নতা উন্নত কৰে। মেথি আৰু ক’লা বেৰীৰ দৰে, ই ইনচুলিন নিঃসৰণ বৃদ্ধি কৰে আৰু এই হৰমনৰ প্ৰতি কোষৰ প্ৰতিক্ৰিয়া অধিক উন্নত কৰে। জিনচেং প্ৰতিদিনে তিনি গ্ৰামত খাব পাৰি।