শেহতীয়াকৈ বহুলোকৰ ক্ষেত্ৰত কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা দেখা যায়। কোষ্ঠকাঠিন্যৰ ফলত গেছ, পিঠিৰ বিষ, ভাগৰ আদিৰ দৰে অন্যান্য সমস্যাও হয়।
ডায়েবেটিচ, উচ্চ ৰক্তচাপ, হাইপো থাইৰইড থকা ৰোগীৰ ক্ষেত্ৰত কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা সাধাৰণতে অধিক সচৰাচৰ হয়।
অৱশ্যে, যদি আপুনি আপোনাৰ দৈনিক খাদ্যৰ তালিকাত এই তিনিটা খাদ্য ৰাখে, তেনেহ’লে কোষ্ঠকাঠিন্যৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাব পাৰে। জানেনে সেইসমূহ কি?
(১) ঘিউ, গুড়
কোষ্ঠকাঠিন্যৰ স’তে মোকাবিলা কৰিবলৈ আপুনি দুপৰীয়াৰ আহাৰৰ পাছত ঘিউ আৰু গুড় একেলগে খাব পাৰে। গুড় হৈছে আইৰনৰ অন্যতম উৎস। ঘিউ হৈছে অত্যাৱশ্যকীয় চৰ্বিৰ এক সমৃদ্ধ উৎস। ঘিউ আৰু গুড় একেলগে খালে হজম বৃদ্ধি হ’ব।
(২) তৰমুজ
বিভিন্ন সময়ত শৰীৰত পানীৰ পৰিমাণ হ্ৰাস হ’লে কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা হয়। শৰীৰটো আৰ্দ্ৰ কৰি ৰাখিবলৈ এনে ফল খোৱাৰ উচিত য’ত পানীৰ পৰিমাণ অধিক। তেনে ক্ষেত্ৰত, তৰমুজ এবিধ উত্তম ফল। তৰমুজে কোষ্ঠকাঠিন্যৰ পৰা সকাহ দিয়ে।
(৩) তিলৰ ৰুটি
তিলত ভিটামিন ই, ফাইবাৰ আৰু অত্যাৱশ্যকীয় ফেটি এচিড থাকে। যিসমূহে হজম বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। কোষ্ঠকাঠিন্যত ভুগি থকা লোকসকলে সেয়েহে ৰাতিৰ আহাৰত তিলৰ ৰুটি খাব পাৰে।