শীতকাল আহিলেই,বজাৰত বিভিন্ন ৰঙীন পাচলিৰে ভৰি থাকে। শীতকালত খোৱা-বোৱাৰ আনন্দই বেলেগ। এই সময়ত উপলব্ধ বতৰৰ ফল আৰু পাচলি শৰীৰৰ বাবে অত্যন্ত উপকাৰী।
যেতিয়াই আমি শীতকালীন পাচলিৰ নাম লওঁ, প্ৰথমতে মনলৈ আহে পালেং শাকৰ নাম। সতেজ, সেউজীয়া পালেং হৈছে পুষ্টিৰ এক ভঁৰাল।
পালেঙত ২৩ কেলৰি থাকে, ইয়াত ৯১ শতাংশ পানী থাকে। পালেঙত ২.৯ গ্ৰাম প্ৰ’টিন থাকে, ২.২ গ্ৰাম ফাইবাৰ আৰু ০.৪ গ্ৰাম চৰ্বি থাকে। ইয়াত ভিটামিন এ, চি, কে১, ফলিক এচিড, লো আৰু কেলচিয়াম থাকে।
শীতকালৰ শাক পালেং খালে শৰীৰৰ কি কি উপকাৰিত হয় জানেনে !
চকুৰ বাবে উপকাৰী
জেক্সান্থিন আৰু লুটিন সমৃদ্ধ পালেং। ইয়াত থকা কেৰোটিনয়েড যি চকুক ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। একাধিক অধ্যয়ন অনুসৰি, জেক্সান্থিন আৰু লুটিনে চকুক ছানিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। পালেঙত থকা ভিটামিন এ শ্লেষ্মাই আৱৰণ বজাই ৰখাত সহায় কৰে। ই চকুৰ ৰশ্মিৰ বাবে উপযোগী।
কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে
পালেঙত এমজিডিজি আৰু এছকিউডিজিৰ দৰে যৌগ থাকে, যি কৰ্কট ৰোগৰ বিকাশৰ গতি প্ৰতিহত কৰে। অধ্যয়ন অনুসৰি, এই যৌগটোৱে টিউমাৰৰ আকাৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। আকৌ, পালেং শাকে পুৰুষৰ প্ৰষ্টেট কৰ্কটৰোগৰ সম্ভাৱনাও হ্ৰাস কৰে। ই স্তনৰ কৰ্কট ৰোগৰ পৰাও সুৰক্ষা দিয়ে। পালেঙত থকা এণ্টিঅক্সিডেণ্টে কৰ্কট ৰোগৰ স’তে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰে।
উচ্চ ৰক্তচাপ থকা ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী
পালেঙত প্ৰচুৰ পৰিমাণে নাইট্ৰেট থাকে, যি ৰক্তচাপ সন্তুলিত কৰে আৰু হৃদৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে। স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, পালেং খোৱাৰ ফলত ৰক্তচাপৰ স্তৰ হ্ৰাস হয়, হৃদযন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান থাকে। ইয়াত পৰ্যাপ্ত পটাছিয়াম থাকে আৰু ছডিয়াম কম থাকে। গতিকে উচ্চ ৰক্তচাপ থকা ৰোগীসকলে পালেং খাব লাগে।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে
শীতকালত চৰ্দি-কাহৰ সমস্যা সচৰাচৰ হয়। গতিকে আপুনি এই সময়ত অধিক পালেং শাক খোৱা উচিত। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে এই পাচলিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। বিটা কেৰোটিনৰ উপৰিও, পালেঙত সকলো ধৰণৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে। ভিটামিন চিৰে পৰিপূৰ্ণ হোৱাটোৱে শৰীৰক সংক্ৰমণৰ স’তে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰে।
হিমোগ্লোবিন বৃদ্ধি কৰে
হিমোগ্লোবিনৰ স্তৰ কম থকা লোকসকলে তেওঁলোকৰ আহাৰত পালেং শাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে। লোহিত ৰক্ত কণিকাৰ বিকাশত সহায় কৰা ফ’লেট, পালেঙত যথেষ্ট পৰিমাণে থাকে।