ক্ষীণ হোৱা (Weight Loss Tips) সহজ যেন লাগে, কিন্তু ই সহজ একেবাৰে নহয়। সকলোৱে অতি সহজে চৰ্বি হ্ৰাস কৰিব বিচাৰে। কিন্তু ক্ষীণ হোৱাৰ কোনো সহজ উপায় নাই। অৱশ্যে, দৈনিক খোৱা-বোৱাই এই ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
এই ক্ষেত্ৰত কোন কেইবিধ খাদ্য খালি পেটত খালে অধিক উপকাৰ হয় ?
মৈ
বহুতে গৰম পানীত নেমুৰ ৰস আৰু মৌ খোৱাৰ উপকাৰিতা জানে। যিসকলে ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে তেওঁলোকে বিশেষকৈ খালী পেটত এই পানীয় খাব পাৰে। প্ৰতিদিনে নিয়মীয়াকৈ এই পানীয় পান কৰিলে কেৱল শৰীৰৰ বিপাক বৃদ্ধিয়ে নহয় ই দ্ৰুত ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব। ৰাতিপুৱা খালী হ’বলৈ মৌ খোৱাৰ ফলত চৰ্দি আৰু কাহ হ্ৰাস হয়। মৌৱে শৰীৰত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। মৌ খোৱাৰ ফলত হৃদ আক্ৰমণৰ আশংকাও হ্ৰাস হয়।
বাদাম
অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে কেঁচা কাঠ বাদামতকৈ তিয়াই থোৱা কাঠবাদাম সহজে হজম হয়। সেইবোৰ পেটত সহজে ভাঙি যায়। বহুতো বাদাম, ড্ৰাই ফ্ৰুইটছ পানীত তিয়াই ৰাখি খালে ইয়াৰ পুষ্টিগুন অধিক বৃদ্ধি হয় । উদাহৰণবোৰৰ ভিতৰত এটা হ’ল কাঠবাদাম। যদি আপুনি প্ৰতিদিনে ৰাতিপুৱা খালী পেটত ভিজা কাঠবাদাম খায়, হৃদৰোগ, ডায়েবেটিচৰ দৰে বহুতো সমস্যা দূৰত থাকিব। যদি আপোনাৰ ৰাতিপুৱা ব্যায়াম কৰাৰ অভ্যাস আছে, তাৰ আগতে বাদাম খোৱাটোৱে আপোনাক যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিব।
আমলখি
আমলখিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। ইয়াক কেৱল ফল বা খাদ্যশস্যত খোৱা ই নহয়, বিভিন্ন ধৰণৰ মাল্টিভিটামিন খোৱাৰ প্ৰৱণতাও আছে। কিন্তু অতি সহজে ইয়াৰ বহুতো গুণ আমলখিৰ পৰা আহৰণ কৰা হয়। বহুলোকে ৰাতিপুৱা খালী পেটত নেমু পানী খায়। নেমু ভিটামিন চি আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্টে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে, চৰ্বি হ্ৰাস কৰে। কিন্তু আপুনি আমলখিৰ পৰা আৰু অধিক লাভালাভ লাভ কৰিব পাৰে। কি দৰে ? গোটেই আমলখিটো টুকুৰা টুকুৰা কৰি অলপ গৰম পানীত মিহলি কৰক। তাৰ পাছত ৰাতিপুৱা খালী পেটত এই পানী খাই। আমলখিৰ টুকুৰাবোৰ খাওক। যদি আপুনি খালী পেটত আমলখিৰ ৰস খাব পাৰে, আপোনাৰ চুলি আৰু ছাল সকলো ভাল হ’ব। তাৰ লগতে হৃদযন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান হ’ব আৰু যকৃতেও সঠিকভাৱে কাম কৰিব । আমলখি খালী পেটত খোৱাটো অধিক উপকাৰী।
জিৰা তিয়াই থোৱা পানী
যদি আপোনাৰ পিচিঅ’ডি বা থাইৰইডৰ সমস্যা আছে, নিশ্চিতভাৱে ৰাতি শুবলৈ যোৱাৰ আগতে কিছু জিৰা গুটি এগিলাচ পানীত তিয়াই ৰাখিব। ৰাতিপুৱা শুই উঠি জিৰা তিয়াই থোৱা পানী খিনি খালী পেটত খাওক । ই ভোক হ্ৰাস কৰে, গেছ হ’বলৈ নিদিয়ে। যদি আপোনাৰ উদ্দেশ্য হৈছে ওজন হ্ৰাস কৰা, আপুনি নিয়মীয়াকৈ কমেও তিনি গ্ৰাম জিৰা খাব লাগিব। তিনি মাহৰ বাবে একেৰাহে তিনি গ্ৰাম জিৰা খালে । আপুনি ওজন হ্ৰাস কৰিব পাৰিব। জিৰা অত্যন্ত কম কেলৰি। আপুনি জিৰা পানীৰ উপৰিও জিৰা গুটিও খাব পাৰে। জিৰা গুৰি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে । জিৰা পানীৰ লাভালাভ বহুত বেছি। ই শৰীৰৰ হৰমনৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখিব আৰু বিপাকৰ হাৰও বৃদ্ধি কৰিব।
অমিতা
অমিতাৰ কোনো কেলৰি নাই। যথেষ্ট আয়ৰণ আছে। গতিকে কলেষ্টেৰলৰ সমস্যাত ভুগি থকা সকলে যদি প্ৰতিদিনে এবাটি পকা অমিতা খাব পাৰে তেন্তে খুব ভাল ফলাফল পাব। কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণত থাকিলেহে আন ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস হয়। কেঁচা অমিতাৰ ৰস খোৱাৰ গুণ ানুভূতি থকাৰ দৰে পকা অমিতা খোৱাৰ বহুতো লাভালাভ আছে। খালী পেটত অমিতা খোৱাটোৱে কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। অমিতা কেলৰি অতি কম। গতিকে যিসকলে ওজন হ্ৰাস কৰিব বিচাৰে। ই খাদ্য সোনকালে হজম কৰাত সহায় কৰিব।
খেজুৰ
ৰাতিটো যদি পানীত খেজুৰ তিয়াই থয় আৰু ৰাতিপুৱা খালী পেটত খায়, আপুনি যথেষ্ট লাভালাভ পাব। খেজুৰত যথেষ্ট আয়ৰণ থাকে। কোষ্ঠকাঠিন্যৰ দৰে সমস্যা হ্ৰাস কৰে আৰু হজম বৃদ্ধি কৰে। যিদৰে খেজুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল, চুলি আৰু ছালৰ সৌন্দৰ্য বজাই ৰখাৰ বাবেও খেজুৰ বহুতো গুণ আছে। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে খেজুৰৰ ভিতৰত আছে গুৰুত্বপূৰ্ণ এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ উপৰিও ভিটামিন এ, বি মেগনেছিয়াম, মেঙ্গানিজ, ছালফাৰ, প্ৰ’টিন,
ফাইবাৰ আৰু আয়ৰণ।