মধুমেহ/ ডাইবেটিক ! এই ৰোগটো প্ৰত্যেক ঘৰতে কম বেছি পৰিমাণে সচৰাচৰ দেখা যায়। এই ৰোগৰ ফলত বিভিন্ন ৰোগ হয় আৰু এতিয়ালৈকে কোনো ঔষধ আৱিষ্কাৰ হোৱা নাই। ডায়েবেটিচৰ বাবে বহুতো খাদ্য খাব নোৱাৰি। কিন্তু কিছুমান ফল আছে যি ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী।
সকলোৰে ঘৰত অনুপ্ৰৱেশ কৰিছে এই ডায়েবেটিচে । বয়সৰ লগত কোনো কথা নাই । আঠৰ পৰা ৮০ ৰ বিভিন্নজন আক্ৰান্ত হৈ এই ৰোগত । যদি ডায়েবেটিচৰ সমস্যা হয়, হৃদআক্ৰমণৰ আশংকা বৃদ্ধি পায়৷ একে সময়তে বৃক্কৰ সমস্যা হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়৷ স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকিবলৈ ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি নিয়ন্ত্ৰণত থাকিলেও ইয়াৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পোৱাটো প্ৰায় অসম্ভৱ৷ ডায়েবেটিচৰ স’তে মোকাবিলা কৰিবলৈ খাওক ক’লা জাম।
চিকিৎসকসকলে এই গ্ৰীষ্মকালত প্ৰতিদিনে ক’লা জাম খোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে৷ ক’লা জাম চুক্ৰ’জ একেবাৰে নাথাকে৷ ফলস্বৰূপে ক’লা জামে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে৷ অৱশ্যে ক’লা জামৰ বীজ ক’লা জামৰ খোলাতকৈ বহুত বেছি উপকাৰী৷
ই কেনেদৰে কাম কৰে ….
ডায়েবেটিছত জাম বিশেষভাৱে উপকাৰী। জামৰ এটা বিশেষ উপাদানে খাদ্যৰ ষ্টাৰ্চ ভাঙি পেলায়। ফলস্বৰূপে, ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ ভালে থাকে। চুগাৰৰোগীৰ সঘনাই প্ৰস্ৰাৱ আৰু তৃষ্ণা ৰখাৰ প্ৰৱণতা যথেষ্ট হ্ৰাস কৰে। ক’লা জামৰ গুটিত জাম্বোলান থাকে৷ যি শ্বেতসাৰক চেনীলৈ পৰিৱৰ্তন কৰাত সহায় কৰে৷ ফলস্বৰূপে, ক’লা জামে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে৷ চিকিৎসকে ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলক তেজৰ ইনচুলিনৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিদিনে ক’লা জাম খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে৷ কেৱল সেয়াই নহয়৷ যদি সৰুৰে পৰা নিয়মীয়াকৈ ক’লা জাম খোৱা হয়, তেন্তে ডায়েবেটিচ হোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস পায়৷
ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে
ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণত জাম বীজ অতি উপকাৰী। জাম্বোলাইন আৰু জাম্বোচাইনত থকা ফল আৰু বীজ দুয়োটাই ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। জাম বীজে তেজত ইনচুলিনৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। জাম খোৱাটো উপকাৰী। বীজবোৰ শুকুৱাই প্ৰতিদিনে খালী পেটত খোৱাটোৱে ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব।
হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে
জামত থকা পলিফেনলৰ পৰিমাণে কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে। এজন চুগাৰ ৰোগীয়ে এই ফলটো দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে খাব পাৰে। ক’লা জাম ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ তেজত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। এই ৰোগীসকলৰ বাবে এইটো স্বাস্থ্যকৰ যদি দিনত এবাৰকৈ আধা চামুচ খাব পাৰি, মুখ্যতঃ ক’লা জামৰ বীজ গুৰি কৰি।
জাম বীজ কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব ?
জামটো পৰিষ্কাৰ কৰক আৰু ইয়াক এটা বাটিত ৰাখক। গুটিবোৰ ফলৰ পৰা উলিয়াই আন এটা পাত্ৰত থওক। গুটিবোৰ ভালদৰে ধুব যাতে একো লাগি নাথাকে । গুটিবোৰ পৰিষ্কাৰ কাপোৰত বিয়পাই দিয়ক আৰু সেইবোৰ তিনিৰ পৰা চাৰি দিনৰ বাবে ৰ’দত শুকুৱাবলৈ দিয়ক। শুকান হ’লে, বাহিৰটো বাকলি উলিয়াওক আৰু ভিতৰৰ সেউজীয়া অংশটো আঁতৰাওক। আঙুলিৰ চাপত সেউজীয়া অংশটো সহজে ভাঙিব পাৰি। এই সকলোবোৰ ভাঙি দিয়ক আৰু কেইদিনমানৰ বাবে ৰ’দত শুকাবলৈ দিয়ক। এতিয়া শুকান গুটিবোৰ মিশ্ৰণটোত ভালদৰে গুৰি কৰক। ভালদৰে পিহি যোৱাৰ পাছত, ছালনিৰে চাকি দিয়ক। তাৰ পাছত জাম বীজৰ পাউডাৰটো এয়াৰ-প্ৰুফ গ্লাছ জাৰত ৰাখক আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি ব্যৱহাৰ কৰক। এগিলাচ পানীত এক চামুচ জাম বীজৰ গুৰি মিহলি কৰক আৰু ইয়াক প্ৰতিদিনে ৰাতিপুৱা খালী পেটত খাওক।