বীটৰুট হৈছে এক চুপাৰফুড । বীটৰুটৰ সেই গুণবোৰ আছে যাক চুপাৰফুড বুলি ক’ব পাৰি ।
কিন্তু, চুপাৰফুড কি ? কাৰিকৰীভাৱে ক’বলৈ গ’লে, খাদ্য এবিধক চুপাৰফুড বুলি ক’ব পাৰি যেতিয়া ইয়াত প্ৰতি গ্ৰামত গড়তকৈ অধিক পৰিমাণৰ খনিজ আৰু ভিটামিন থাকে, আৰু বীটৰুট একে শ্ৰেণীৰ খাদ্যত আহে য’ত গড়তকৈ অধিক ভিটামিন আৰু খনিজ থাকে ।
শীতকালত বীটৰুটক কিহে ইমান বিশেষ কৰি তোলে ?
পিউৰিৰ পৰা চিপচলৈকে আৰু আনকি মিঠাইত ব্যৱহাৰ কৰা বীট এতিয়া কেৱল চালাডৰ উপাদান নহয় । আগতে, এই আশ্চৰ্যকৰ পাচলিৰ স’তে কম পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা হৈছিল কিয়নো মানুহে ইয়াৰ গুণাগুণবোৰৰ বিষয়ে নাজানিছিল । কিন্তু, এতিয়া যেতিয়াৰ পৰা বীটৰুটে ‘চুপাৰফুড’ৰ টেগ্ পাইছে তেতিয়াৰ পৰা বীটৰুট চিপচ, বীটৰুট হালৱা, বীটৰুট চাউল, বীটৰুট ৰচম আদি নানা খাদ্য সহজে পাব পাৰি ।
শীতকালত মানুহে ইয়াক বিশেষ বুলি বিবেচনা কৰাৰ কাৰণ হৈছে ইয়াত ফাইটোনিউট্ৰিয়েণ্ট থাকে, যাক বেটালাইন বুলি কোৱা হয় য’ত শক্তিশালী এণ্টিঅক্সিডেণ্ট, এণ্টি-ইনফ্লেমেটৰী আৰু ডিটক্সিফিকেচন গুণাগুণ থাকে । শীতকালত, আমাক সদায় এনে ধৰণৰ খাদ্যৰ প্ৰয়োজন হয় যিয়ে প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰিব পাৰে ।