‘কলেষ্টেৰল’ ৰ নাম শুনিয়ে, বহুলোকে প্ৰথমতে ভয় খায়। অৱশ্যে, বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে সকলো প্ৰকাৰৰ কলেষ্টেৰল শৰীৰৰ বাবে বেয়া নহয়। মূলতঃ, মানৱ শৰীৰত দুই প্ৰকাৰৰ কলেষ্টেৰল থাকে।
‘হাই ডেনচিটি লিপোপ্ৰ’টিন’ বা ‘এইচডিএল’ আৰু ‘লো ডেনচিটি লিপোপ্ৰ’টিন’ বা ‘এলডিএল’। ইয়াৰে প্ৰথমটোক ভাল কলেষ্টেৰল বুলি কোৱা হয় আৰু দ্বিতীয়টোৱে শৰীৰৰ ক্ষতি কৰে।
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, অনিয়ন্ত্ৰিত জীৱনশৈলী আৰু খাদ্যাভ্যাসে এই দ্বিতীয় প্ৰকাৰৰ কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
(১) ধূমপান: ধূমপানে কেৱল হাঁওফাঁও ক্ষতি কৰাই নহয় ই ক্ষতিকাৰক কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, ধূমপানে এইচডিএলৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰে। এই বিপদাশংকা বিশেষকৈ মহিলাসকলৰ বাবে অধিক। ইয়াৰ বাহিৰেও, ধূমপানৰ ফলত সংবহন প্ৰণালীত সমস্যা হয়, যি কলেষ্টেৰলৰ সমস্যা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
(২) মেদবহুলতা: ‘বডী মাচ ইণ্ডেক্স’ 30 যদি ৩০ বা তাতকৈ অধিক হয়, কলেষ্টেৰলৰ আশংকা বৃদ্ধি হয়। ইয়াৰ উপৰিও, অত্যাধিক ওজন বৃদ্ধিৰ ফলত ডায়েবেটিচ হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। যদি উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ স’তে এনে সমস্যা হয়, জীৱনৰ আশংকা যথেষ্ট বৃদ্ধি হয়। বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, যদি আপুনি ওজন হ্ৰাস কৰে, কলেষ্টেৰলৰ সমস্যাও হ্ৰাস কৰিব পাৰি।
(৩) সুৰা পান কৰা: সুৰা পান কৰিলে গুৰুতৰ হাৰত কলেষ্টেৰলৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। নিয়মীয়া সুৰাপানে ট্ৰাইগ্লিচাৰাইডৰ স্তৰ উদ্বেগজনক হাৰত বৃদ্ধি কৰে। অগ্ন্যাশয় আৰু যকৃতৰ সমস্যা থকা সকলৰ বাবে এইটো বিশেষভাৱে বিপদজনক। মহিলাৰ ক্ষেত্ৰত, উচ্চ ট্ৰাইগ্লিচাৰাইডে ষ্ট্ৰোকৰ আশংকা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰে।
(৪) আহাৰ: হাৰ্ভাৰ্ড বিশ্ববিদ্যালয়ৰ গৱেষণাই কয় যে ৰঙা আৰু সংসাধিত মাংস, অধিক তেল থকা খাদ্যই কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে। কলেষ্টেৰল সমৃদ্ধ খাদ্য বেয়া নহয়। উদাহৰণ স্বৰূপে, কণীত কলেষ্টেৰল অধিক থাকে, কিন্তু যথেষ্ট প্ৰ’টিন আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় উপাদান থাকে।
(৫) শৰীৰ চৰ্চাৰ অভাৱ: এলাহ আৰু কলেষ্টেৰল বৃদ্ধিৰ মাজত প্ৰায় এক চক্ৰীয় সম্পৰ্ক । যদি এটা বৃদ্ধি হয়, আনটোও বৃদ্ধি হ’ব। নিয়মীয়া ব্যায়ামে কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও, যদি আপুনি ব্যায়াম কৰে, মেদবহুলতাও নিয়ন্ত্ৰণত আছে। কেৱল জিম যোৱাই নহয়, নিয়মীয়া খোজ কঢ়া, চাইকেল চলোৱা আৰু সাঁতোৰাৰ দৰে অভ্যাসবোৰেও কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।