তুলসীৰ গুণ গণনা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে কেতিয়াও শেষ নহব! বিশেষজ্ঞসকলে প্ৰতিদিনে এটা তুলসী খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে । শিশু বা প্ৰাপ্তবয়স্কৰ ক্ষেত্ৰত, ইয়াৰ পাতবোৰ মহৌষধ ।
হিন্দু ধৰ্মত তুলসী পাতক পবিত্ৰ বুলি গণ্য কৰা হয়। সেয়েহে, পূজাৰ সময়ত বিভিন্ন সামগ্ৰীৰ স’তে ইয়াৰ গুৰুত্ব অপৰিসীম। তুলসী পাত অবিহনে কোনো পূজা সম্পূৰ্ণ নহয়।
শাস্ত্ৰত কোৱা হয় যে তুলসী গছ বিষ্ণুৰ অতি প্ৰিয়। লক্ষ্মীৰ আন নামো তুলসী। এইকাৰণেই তুলসীপাত কেতিয়াও চোবাব নালাগে বুলি পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
হিন্দু শাস্ত্ৰ অনুসৰি, তুলসীৰ পাত চোবালে অমংগল হয়। এই পাতটো সকলো সময়তে গিলি খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে । যদিও এই বিষয়ে যথেষ্ট মতভেদ চলি আছে ।
কিন্তু তুলসীৰ পাত চোবাই নোখোৱাকৈ খোৱাটো ধৰ্মীয় কাৰণ নে? নে ইয়াৰ আঁৰত কোনো বৈজ্ঞানিক কাৰণ আছে ?
দাঁতত সমস্যা হ’ব পাৰে।
বিশেষজ্ঞসকলে তুলসীপাত চোবাব নোখোৱাকৈ খোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। ধৰ্মীয় কাৰণ যিয়েই নহওঁক, ইয়াৰ বৈজ্ঞানিক কাৰণ আছে।
পুষ্টিবিদসকলৰ মতে, তুলসী পাতত পাৰা আৰু লোৰ মাত্ৰা অতি উচ্চ হয়। গতিকে যেতিয়া এই পাতটো চোবায়, ইয়াৰ পৰা নিৰ্গত খনিজ পদাৰ্থই দাঁতবোৰ ক্ষয় কৰে।
ই দাঁতত দাগও বহাব পাৰে, আৰু তুলসীপাতবোৰো কিছু পৰিমাণে এচিডিক হয়। এই পাত চোবাই দাঁতৰ এনামেল সহজে ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। ইয়াৰ উপৰিও, কিছু পৰিমাণৰ আৰ্চেনিক আছে, যি সহজে দাঁতৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। এই পাতটো এচিডিক হোৱাৰ ফলত দাঁতৰ বিষো হ’ব পাৰে। আয়ুৰ্বেদতো তুলসী চোবাবলৈ নিষেধ কৰা হৈছে।
তেন্তে আপুনি তুলসী কেনেকৈ খাব লাগে ?
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, তুলসীপাত খোৱাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উপায় হৈছে চাহ। এই চাহে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বেক্টেৰিয়াৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে।
ই ছালৰ সংক্ৰমণ আঁতৰ কৰাত সহায় কৰে। তুলসীয়ে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাতো সহায় কৰে।
আপুনি এই চাহ কেনেদৰে বনাব ?
একাপ চাহৰ বাবে এক/চাৰি কাপ তুলসী পাত পানীত উতলাব।
উতলিলে, তাপ হ্ৰাস কৰি ১০ মিনিট তিয়াই থওক।
এতিয়া ইয়াত এক চাহ চামুচ মৌ আৰু দুই চাহ চামুচ নেমুৰ ৰস মিহলি কৰক।
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, এই চাহৰ আটাইতকৈ ভাল কথাটো হ’ল ই কেফেইনমুক্ত। ৰক্ত শৰ্কৰা সহজে হ্ৰাস কৰে।