দেশত ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ সংখ্যা ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। আনকি শিশুসকলো এতিয়া এই ৰোগৰ পৰা ৰেহাই পোৱা নাই । ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল জীৱনশৈলীৰ কিছু পৰিৱৰ্তন কৰা। কেৱল ঔষধ গ্ৰহণ কৰিলেই নহয় । খাদ্যসমূহো সলনি কৰিব লাগিব ।
ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলে এনেকুৱা খাদ্য খাব নালাগে, যি ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। পুষ্টিবিদসকলে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ আহাৰত ফল ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
ফলত থকা খনিজ আৰু ভিটামিনে আমাৰ শৰীৰ ভালে ৰাখিব পাৰে। ডায়েবেটিচৰ ক্ষেত্ৰত ফল খোৱাটোও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেনে ক্ষেত্ৰত, ফল খোৱাৰ আগতে, সেই ফলটো খালে তেজত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি হ’ব পাৰে নেকি সেইটো চাব লাগে ।
ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলে আপেল খাব পাৰেনে?
আপেল ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰে পৰিপূৰ্ণ। আপেলৰ গ্লাইচেমিক সূচক খুব বেছি নহয়। সেয়ে বিচাৰিলে ডায়েবেটিচ ৰোগীয়ে আপেল খাব পাৰে।
অৱশ্যে, দিনত এটা বা দুদিনত এটা খাব পাৰে বেছি নহয় । এই ক্ষেত্ৰত, নিশ্চিতভাৱে এবাৰ পুষ্টিবিদৰ পৰামৰ্শ লওঁক। আপেল খাব পাৰে । আপেলৰ বাকলিত যথেষ্ট পৰিমাণৰ এণ্টি-অক্সিডেণ্ট থাকে। ইয়াৰ বাহিৰেও, আপেলত যথেষ্ট আঁহ থাকে, যি শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।
আপেলত পেকটিন থাকে, যি ৰক্ত শৰ্কৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, মিঠা আপেল ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে একেবাৰে ক্ষতিকাৰক নহয়। অৱশ্যে, সম্পূৰ্ণ ফলৰ সলনি আপেলৰ ৰস নাখাব।
কোন ফল খাব নোৱাৰি?
উচ্চ গ্লাইচেমিক সূচী থকা ফল বোৰ খাব নালাগে। এই ফলবোৰে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে। এই ক্ষেত্ৰত, কল, আঙুৰ, আম, লিচু পৰিহাৰ কৰিব।
কি ফল খাব পাৰি?
যি ফলত পৰ্যাপ্ত ভিটামিন, খনিজ আৰু লগতে আঁহ থকা ফল খাব পাৰে। এই ক্ষেত্ৰত, আপুনি সীমিত পৰিমাণত তিয়ঁহ, নাশপাতি, বেৰী খাব পাৰে।