স্বাস্থ্যৰ কথা আহিলে হৃদযন্ত্র, বৃক্ক বা যকৃতৰ দৰে অংগবোৰ যিমানেই মনলৈ আহে, সিমানেই হৰম’নৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাটো মনত আছেনে? আচলতে বহুতে নাজানে যে মূল অংগবোৰ ভাল আৰু সতেজ কৰি ৰখাত হৰম’নৰ প্ৰভাৱ কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ।
শৰীৰৰ হৰম’নৰ ভাৰসাম্য বিঘ্নিত হ’লে ই সকলো জৈৱিক প্রক্রিয়াত প্রভাব পেলায়। বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগে দেখা দিয়ে। আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনত আমি বহুতো বস্তু খাওঁ যিয়ে শৰীৰৰ হৰম’নৰ ভাৰসাম্য ধ্বংস কৰে।
১) সৰিয়হৰ তেল আৰু প্রচেছড সৰিয়হৰ সামগ্রী : শেহতীয়াকৈ সৰিয়হ খোৱাৰ ধাৰা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। বিশেষকৈ নিৰামিষ খাদ্য খোৱা সকলে এই খাদ্য ভাল পায়।
কিন্তু আপুনি জানেনে যে সৰিয়হত ফাইটোইস্ট্রজেন নামৰ যৌগ এটা থাকে, যিয়ে শৰীৰত ইষ্ট্ৰ’জেনৰ দৰে আচৰণ কৰিব পাবে। অত্যধিক পৰিমাণৰ সৰিয়হৰ তেল বা প্রচেছড সৰিয়হৰ সামগ্রী সেৱন কৰিলে শৰীৰৰ ইষ্ট্ৰ’জেন আৰু অন্যান্য হৰম’নৰ ভাৰসাম্য বিঘ্নিত হ’ব পাৰে।
২) উচ্চ ফ্রুক্ট’জযুক্ত খাদ্য আৰু পানীয়: এই মিঠাই ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত শৰীৰৰ গ্লুক’জ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু অন্যান্য হৰম’নৰ ভাৰসাম্যত প্ৰভাৱ পৰে। সাধাৰণতে শীতল পানীয়, প্রচেছড স্নেক আৰু চেনিযুক্ত খাদ্যত পোৱা ফুক্ট’জ যথেষ্ট পৰিমাণে পোৱা যায়।
৩) ৰঙা মাংস (বিশেষকৈ লিভাৰ বা মাংস): ইয়াত ভিটামিন ‘এ’ৰ পৰিমাণ বেছি থাকে। অত্যধিক ভিটামিন ‘এ’ সেবনে থাইৰয়ড হৰম’নৰ কাৰ্যক্ষমতাত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু হৰম’নৰ ভাৰসাম্য বিঘ্নিত কৰিব পাৰে।
৪) কৃত্রিম মিঠাই: কিছুমান গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে কৃত্রিম মিঠাই আন্ত্রিক মাইক্র’বায় ‘মত নেতিবাচক প্রভাৱ পেলাব পাৰে, যাৰ ফলত পৰোক্ষভাৱে হৰম’নৰ ভাৰসাম্যত প্ৰভাৱ পৰে। আন্ত্রিক স্বাস্থ্য আৰু হৰম’নৰ মাজত এক গুৰুত্বপূর্ণ যোগসূত্র আছে। আন্ত্রিক অংশত থকা উপকাৰী বেক্টেৰিয়া ধ্বংস হ’লে হৰম’নৰ ভাৰসাম্য বিঘ্নিত হয়।
৫) মদ্যপান: বহুতে জানে যে অত্যধিক মদ্যপানে যকৃতৰ কাৰ্যত ব্যাঘাত জন্মায়। কিন্তু বহুতে যিটো নাজানে সেয়া হ’ল হৰম’ন মেটাবলিজমৰ বাবে লিভাৰ অতি গুৰুত্বপূর্ণ। ইয়াৰ উপৰি ই টেষ্ট’ষ্টেৰন আৰু ইষ্ট্র’জেনৰ দৰে যৌন হৰম’নৰ ভাৰসাম্য বিঘ্নিত কৰিব পাৰে, একে সময়তে স্ট্রেছ হৰম’ন বা কৰ্টিছলৰ মাত্রা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।